Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Lundaekonom om Ekonomipristagarna: ”Ingen tvekan om att Esther Duflo förtjänar priset”

Illustration av pristagarna av nobelpriset i Ekonomi 2019.
Copyright © Nobel Media 2019. Illustration: Niklas Elmehed

I dag, måndag den 14 oktober 2019, offentliggjordes årets pristagare i Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne. Pristagarna är Abhijit Banerjee, Esther Duflo och Michael Kremer ”för deras experimentella ansats för att mildra global fattigdom”. Forskaren och nationalekonomen Jan Bietenbeck från Ekonomihögskolan vid Lunds universitet kommenterar pristagarna:
– Jag tycker verkligen att ”rätt” forskare vann. Deras arbete är revolutionerande.

Jan Bietenbeck är biträdande universitetslektor i nationalekonomi på Ekonomihögskolan vid Lunds universitet. Han välkomnar att Esther Duflo, Abhijit Banerjee och Michael Kremer får priset. Han beskriver deras arbete som ”revolutionerande”.

Vad har du för förhållande till pristagarnas forskning? Hur ser du på deras forskning?    

– Jag forskar själv delvis inom utbildningsekonomi i fattiga länder, särskilt Subsahariska Afrika. En stor del av pristagarnas forskning gäller det här området, till exempel forskar de om hur man kan förbättra barnens skolresultat i regionen. Vad som är nytt med deras forskning är den experimentella ansatsen, alltså deras metod för att utreda frågan. Ansatsen betyder att de kan få fram kausala effekter av populära policyer – till exempel att ge mer böcker till skolorna – och se om de verkligen fungerar. Genom att titta på många olika policyer kan de sedan bestämma vilka som fungerar bäst för att hjälpa barn att lära sig i skolan. Så det är deras sätt att studera vad som kan lindra fattigdom som är verkligt nytt och som nu hedras av priskommittén.

Hur bidrar pristagarnas forskning till att förbättra världen?

– Politik för att lindra fattigdom är ofta välmenande, men inte grundad i vetenskapliga bevis. Detta innebär att pengar ofta spenderas på saker som inte ger framsteg vad gäller att minska fattigdomen. Genom att ta reda på vilka interventioner som fungerar och vilka som inte gör det, hjälper de till med att fokusera ansträngningarna för att minska fattigdom i utvecklingsländerna.

Esther Duflo var favorittippad (bland potentiella kvinnliga pristagare) – Vann ”rätt” forskare?

– Det är ingen tvekan om att Esther Duflo förtjänar priset. Hennes arbete, tillsammans med det som de andra pristagarna gjort, är revolutionerande och har helt förändrat ekonomernas sätt att tänka på utvecklingspolitiken. Så ja, jag tycker verkligen att ”rätt” forskare vann.

Mer om priset

Kungl. Vetenskapsakademien har beslutat utdela Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne 2019 till Abhijit Banerjee, Massachusetts Institute of Technology, Cambridge, USA, Esther Duflo, Massachusetts Institute of Technology, Cambridge, USA och Michael Kremer, Harvard University, Cambridge, USA.

Läs mer om Ekonomipriset 2019 på kva.se

Kontakt

Är du journalist och vill ha en kommentar? Forskaren finns tillgänglig för kommentarer under dagen, företrädelsevis per e-post.

Jan Bietenbeck. Foto.

Jan Bietenbeck
Biträdande universitetslektor i nationalekonomi

E-post: jan [dot] bietenbeck [at] nek [dot] lu [dot] se (jan[dot]bietenbeck[at]nek[dot]lu[dot]se)

Telefon: 046-222 86 53

Läs mer om Jans forskning i forskningsportalen

Pressbilder på forskaren finns i bildbanken

Journalist? Logga in med "press" som lösenord och användarnamn och sök sedan på forskarens namn.

Kontakt

Louise Larsson, pressansvarig, Ekonomihögskolan vid Lunds universitet. 046-222 08 44, louise.larsson@ehl.lu.se

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.