Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Kunskapsbrist om riskerna - heldag om nanosäkerhet

Nanoteknologi

I framtiden har nanoteknologin stor potential att förändra och förbättra våra liv. Samtidigt finns få studier om riskerna. Den 24 april bjuder Lunds universitet in till en heldag om nanoåldern. ”Vi måste hjälpas åt att göra nanoteknologin säker”, säger forskaren Christina Isaxon.

Nanopartiklar finns i allt från plast och betong till målarfärg och textilier. De används för att göra material både starkare och lättare men har även andra användningsområden.

– De finns i viss målarfärg för att göra den vitare. De fungerar också som katalysatorer och kan rensa luften från kväveoxider som är en komponent i luftföroreningar. Nanopartiklar används även inom kosmetikaindustrin och finns till exempel i solkrämer, säger Christina Isaxon forskare vid Lunds universitet.

Vid Lunds universitet ligger nanoforskningen i framkant. Här studeras också hur partiklarna påverkar människors hälsa bland annat genom besök på arbetsplatser och genom egna försök i kontrollerade miljöer.

– Om partiklarna blir luftburna så kan de komma ner i djupet av lungblåsorna, eftersom de är så små. Risken uppstår under tiden de tillverkas och tillsätts i produkter, när man hanterar en produkt eller lägger den på soptippen. Eftersom partiklarna är så små och får nya egenskaper så är vi inte helt säkra på hur de påverkar oss. Tekniken är så pass ny och kunskapen om detta behöver bli bättre, säger Christina Isaxon.

De fåtal studier som finns visar att partiklarna kan fortplanta sig i näringskedjan, de har hittats i fiskar och andra djur. Vissa nanopartiklar påminner dessutom om formen hos asbest – ett material som är mycket farligt att andas in.

För att sätta säkerheten i fokus bjuder Lunds universitet den 24 april in till en heldag om nanoteknologins roll i samhället, nu och i framtiden.

– Vi vill göra nanoteknologin säker så att det kan bli den blomstrande industri som den har potential för. Där måste vi hjälpas åt, säger Christina Isaxon.

 

Heldagen riktar sig till alla i offentlig verksamhet, näringsliv, akademin och intresserad allmänhet. Anmälan senast 17 april.

Läs mer här: https://www.lu.se/event/valkommen-till-nanoaldern

 

 

Kontakt

Kontakt:

Christina Isaxon

Biträdande universitetslektor

Telefon: +46462223935

E-post: christina.isaxon@design.lth.se

Kategorier

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.