Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

Framtidens innovationer prisbelönade

Under onsdagskvällen fick forskare och studenter med innovativa idéer ta emot ära, applåder och totalt 200 000 kronor när Lunds universitets och Sparbanken Skånes pris för framtidens innovationer delades ut.
Bild på pristagarna
Pristagarna.

Finalisterna – tre studentprojekt och tre forskarprojekt – fick alla möjlighet att pitcha sina idéer på scen. Av de anställda vid universitet som tävlade stod Roland Andersson och Daniel Ansari som segrare. De har utvecklat en metod som med ett enkelt blodprov gör det möjligt att i ett tidigt skede och med mycket hög sannolikhet hitta och diagnosticera en av de allra dödligaste cancerformerna – bukspottskörtelscancer. Deras metod gör det möjligt att i framtiden enkelt kunna screena riskgrupper och på så sätt kunna välja rätt och påbörja behandling mycket tidigare, vilket kan spara både liv och samhällskostnader.

Bland studenterna vann Henrik Hagelin, som utvecklat ett system som i realtid kan simulera skogsbränders spridning. I Sverige har omfattande skogsbränder de senaste åren inneburit stora kostnader för samhället. Även globalt är skogsbränder är ett stort problem, och mycket tyder på att det inte blir mindre till följd av klimatförändringar. 

Syftet med priset är att uppmärksamma och premiera innovativa idéer som ett sätt att nyttiggöra all den kunskap som finns vid Lunds universitet. Det var tredje året som LU Innovation tillsammans med Sparbanken Skåne, genom sin ägarstiftelse Sparbanksstiftelsen Finn, delade ut sammanlagt 200 000 kronor till framtidens innovationer.
– Vi verkar aktivt för regionens utveckling och i vårt uppdrag ingår att stödja projekt som främjar bland annat forskning, utbildning och näringsliv. Att uppmuntra och uppmärksamma innovation är väldigt angeläget för oss, säger Katarina Andrén, vd för Sparbanksstiftelsen Finn som är en av ägarna till Sparbanken Skåne.
Prisutdelningen var en del av Lunds universitets Innovationsafton. På plats fanns gäster från såväl akademi som politik, näringsliv och startupscenen i regionen. 

– Det är bra tillfälle att knyta ihop akademi, entreprenörer och näringsliv. Men framförallt är det ett tillfälle att uppmärksamma all den innovationskraft som finns inom universitetet. Vi vill förstås se till att den också kommer samhället till nytta och det här är projekt vi kommer att se mer av framöver, säger Linus Wiebe, innovationsdirektör vid Lunds universitet.


Pristagare 2019

Kategori Anställd:


Första pris – 75 000 kronor
Roland Andersson och Daniel Ansari: ”Nytt serumtest för diagnostik och prediktion vid pankreascancer”
Metod att diagnosticera cancer i bukspottkörteln i ett tidigt skede genom ett enkelt blodprov. Cancer i bukspottskörteln har en hög dödlighet och att sätta in behandling så tidigt som möjligt är avgörande.

Hederspris – 35 000 kronor
Karolina Dorozynska och Elias Kristensson: ”Optical Skin Cancer Diagnosis”
Kostnadseffektiv och enkel metod för att hitta hudcancer utan att skära i huden, som ger omedelbart svar.

Hederspris – 35 000 kronor
Christian Hulteberg, Anders Arkell och Lars Stigsson: ”Drivmedel från lignin”
Teknik som gör det möjligt att ta en biprodukt, lignin, från pappersindustrin och omvandla till förnybart fordonsbränsle.

Kategori Student:


Första pris – 35 000 kr
Henrik Hagelin:”WISE-FASS”
System för att simulera skogsbränder i realtid. Räddningstjänsten kan på så sätt få prognoser för brandspridning direkt till sina mobila enheter.

Hederspris – 10 000 kr
Kristofer Jansson, Martin Berg, Givi Kokaia och Martin Olsson: ”Epinova Technologies”
Ny kostnadseffektiv tillverkningsprocess för halvledarskivor för elektronikindustrin. Skivorna behövs för tillverkning av exempelvis LED-lampor och processorer till datorer.

Hederspris– 10 000 kr
Pontus Törnqvist: ”Potato Plastic”
Miljövänliga engångsartiklar tillverkadei biologiskt nedbrytbara alternativ som t.ex. potatis.

Kategorier

Om priset

Tillsammans med Sparbanken Skåne, i samarbete med Sparbanksstiftelsen Finn, delar LU Innovation ut sammanlagt 200 000 kronor till framtidens innovationer. Priset är tänkt att främja och uppmuntra nyttiggörande av kunskap vid universitetet. Tävlingen är öppen för alla anställda och studerande vid Lunds universitet och idéer och projekt inom alla discipliner är välkomna, så länge de inte ännu nått kommersiell fas.

Idéer i ett tidigt skede prioriteras och bedöms på hur stark den framtida innovationen kan bli. Juryn letar efter innovationshöjd, nyhetsvärde samt kommersiella möjligheter och/eller samhällsnytta. I de två kategorierna Anställd respektive Student delas ett förstapris och två hederpriser ut vardera.

Den totala prissumman är 200 000 kronor, som delas ut av Sparbanksstiftelsen Finn. Juryn består av:
•    Charlotta Falvin, professionell styrelseledamot
•    Sarah Fredriksson, vd PULS
•    Christer Fåhreaus, entreprenör
•    Nicholas Jacobsson SLU Holding, tidigare Industrifonden
•    Kristina Jarring-Lilja, professionell styrelseledamot
•    Cecilia Lagerquist, Sparbanken Skåne
•    Charlotta Alegria Ursing, tidigare vd Minc.

 

Om Sparbanken Skåne och Sparbanksstiftelsen Finn

Sparbanken Skåne är en stark regional sparbank för människorna, näringslivet och det lokala samhället. En bank med hög tillgänglighet, smarta tjänster och grundläggande sparbanksvärderingar. Sparbanksstiftelsen Finn är en av ägarna. Genom stiftelsen kan delar av överskottet från bankrörelsen investeras i samhällsutvecklande insatser.

Om LU Innovation

LU Innovation är Lunds universitets samlade innovationsverksamhet som tillsammans med forskare och studenter arbetar för att skapa nytta och tillväxt i samhället. LU Innovation består av en myndighetsdel och en bolagsdel, LU Holding AB. Holdingbolaget kan stödja och finansiera bolagsstarter, men också äga, förvalta och sälja andelar i bolag som har sitt ursprung ur forskningen vid Lunds universitet. www.innovation.lu.se

Senaste nyheter

2020-07-10

Kyld elektronik skapar bättre kvantdatorer

Kyld elektronik skapar bättre kvantdatorer
2020-07-09

Första antagningen till höstens utbildningar klar

Första antagningen till höstens utbildningar klar
2020-07-06

Grannbarnen viktiga för högre studier oavsett social klass

Grannbarnen viktiga för högre studier oavsett social klass
2020-07-03

Inavlad lärka förklarar sångfåglarnas immunförsvar

Inavlad lärka förklarar sångfåglarnas immunförsvar
2020-07-02

Nytt samarbete med hållbar framtid i fokus

Nytt samarbete med hållbar framtid i fokus

Box 117, 221 00 LUND
Telefon 046-222 00 00 (växel)
Telefax 046-222 47 20
lu [at] lu [dot] se

Fakturaadress: Box 188, 221 00 LUND
Organisationsnummer: 202100-3211
Om webbplatsen