Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Framtidens innovationer prisbelönade

vinnarna

Under tisdagskvällen delades Lunds universitet och Sparbanken Skånes pris för framtidens innovationer ut. Tre forskar- och tre studentprojekt fick ta emot ära, applåder och totalt 200.000 kronor. Prisutdelningen var en del av Lunds universitets Innovationskickoff 2018.

Det var andra året som Lunds universitet och Sparbanken Skåne, med stöd av Sparbanksstiftelsen Finn, delade ut priset. Tävlingen var öppen för alla studenter och anställda vid Lunds universitet. 85 bidrag kom in och ett fåtal valdes ut för att pitcha för och intervjuas av en namnkunnig jury. Konkurrensen var stenhård.

När vinnarna presenterades stod Oscar Kjell, Katarina Lundberg och Sverker Sikström som segrare i kategorin anställd för projektet ”WordDiagnostics.com: Improving the Diagnoses of Mental Illnesses using Artificial Intelligence Based on Text Data”.

I studentkategorin blev det en rafflande uppgörelse där till slut Anton Moberg tog hem vinsten för projektet ”PassiveTrack MagLev”.

Syftet med priset är att uppmärksamma och premiera innovativa idéer som ett sätt att nyttiggöra all den kunskap som finns vid Lunds universitet. Tillsammans med Sparbanken Skåne, i samarbete med Sparbanksstiftelsen Finn, delar LU Innovation ut sammanlagt 200 000 kronor till framtidens innovationer.

– Som ägare till Sparbanken Skåne, vill vi hela tiden bidra till att utveckla vår region. Genom att med omsorg välja de projekt som ska tilldelas bidrag skapar vi värden som kommer människor som lever och verkar i regionen till del. Vad passar då bättre än att uppmuntra och uppmärksamma innovation, säger Katarina Andrén, vd för Sparbanksstiftelsen Finn, ägare till Sparbanken Skåne.

– Det har varit inspirerande att se så många bidrag och så många riktigt bra idéer. Vi har tagit emot fler idéer än någonsin varav många visat stor innovationshöjd och kommersiella möjligheter. Särskilt glädjande är det att vi för första gången har en vinnare från Samhällsvetenskapliga fakulteten. Jag är övertygad om att vi kommer få se mer av de här projekten i framtiden och ser fram emot att hjälpa de till nästa steg, säger Linus Wiebe, innovationsdirektör vid Lunds universitet.

 

Vinnare Lunds universitet och Sparbanken Skånes pris för framtidens innovationer 2018:


Kategori Anställd

Första pris 75.000 kronor

Oscar Kjell, Katarina Lundberg och Sverker Sikström för projektet ”WordDiagnostics.com: Improving the Diagnoses of Mental Illnesses using Artificial Intelligence Based on Text Data”

Hederspris 35.000 kronor

Niels Boon för projektet ”Fullständig elektrisk avsaltning utan pumpar eller ventiler”

Hederspris 35.000 kronor

Daniel Ansari och Roland Andersson för projektet ”Prognostisk biomarkörpanel vid pankreascancer”


Kategori Student

Förstapris 35.000 kronor

Anton Moberg för projektet ”PassiveTrack MagLev”

Hederspris 10.000 kronor

Henrik Nilsson och Nicklas Nilsson för projektet ”N’light”

Hederspris 10.000 kronor

Jens Schubert för projektet ”Goapa – Good Air Panel”

Om pristagarna


Kategori Anställd

Oscar Kjell, Katarina Lundberg och Sverker Sikström ”WordDiagnostics.com”

WordDiagnostics.com använder ord och artificiell intelligens (AI) för att öka tillförlitligheten på diagnos för psykisk ohälsa, speciellt depression och ångest. Problemet är stort, exempelvis beror självmord oftast på en underliggande depression. Korrekta och tidiga diagnoser kan minska lidande och spara stora summor i sjukvården. Tester som jämför med nuvarande metoder har genomförts med goda resultat.
 

Daniel Ansari och Roland Andersson ”Prognostisk biomarkörpanel vid pankreascancer”

Pancreascancer (cancer i bukspottkörteln) har en mycket hög dödlighet eftersom symptomen uppkommer väldigt sent. Medianöverlevnaden är sex månader. Daniel Ansari och Roland Andersson har utvecklat en metod för att förbättra tidig och korrekt diagnos samt styra val av behandling. Detta skulle kunna leda till ökad överlevnad och minskade biverkningar. Metoden är patentsökt och validering pågår genom internationella samarbeten.

Niels Boon ”Fullständig elektrisk avsaltning utan pumpar eller ventiler”

Hur kan vattenförsörjning vara ett globalt problem när över 70% av jordens yta är vatten? Saltet! Niels Boons innovativa idé för att avsalta vatten behöver varken pumpar eller ventiler. Det gör metoden skalbar, driftssäker och billig.

Kategori Student

Anton Moberg ”PassiveTrack MagLev”

Magnetisk levitation eller MagLev, är en teknik för höghastighetståg som svävar fram över rälsen med hjälp av magnetiska krafter. Eftersom tågen saknar strömnedtagare, motor, hjul och bromsar blir de mycket lättare. PassiveTrack MagLev kombinerar bättre batteriteknik, billigare materialval och en smart passiv lösning på ett sätt som sparar energi och material, samtidigt som det ger en mer tillförlitlig drift jämfört med dagens teknik. Framförallt förväntas stora besparingar vid infrastruktursatsningar i ny järnväg.

Jens Schubert ”GoAPa- Good Air Panel”

För den majoritet av jordens befolkning som bor i städer och tillbringar 90% av sin tid inomhus är dålig luft ett allt större problem. Good Air Panel, eller GoAPa, är en dekorativ och hälsosam inomhuspanel, som renar luften och som även producerar syre. Panelen bygger på mikroorganismer (alger) som absorberar skadliga ämnen i luften och genom fotosyntes skapar syre på naturlig väg. Den intensivt gröna färgen och bubblorna som stiger genom panelen skapar en hälsosam och avstressande miljö.

Henrik Nilsson och Nicklas Nilsson ”N’light”Belysningsindustrin har nästan helt övergått till LED-belysning och gamla armaturer som bygger på masstillverkning är inte längre ett måste. N’light erbjuder en ny generation belysningsarmaturer som kan göras betydligt mindre och byggas in utan de värmeproblem som dagens teknik har. Konsumenten kan helt fritt designa och tillverka sin egen armatur med hjälp av additiv tillverkning (så kallad 3D-printing).

Om priset

Tillsammans med Sparbanken Skåne, i samarbete med Sparbanksstiftelsen Finn, delar LU Innovation ut sammanlagt 200 000 kronor till framtidens innovationer. Priset är tänkt att främja och uppmuntra nyttiggörande av kunskap vid universitetet. Tävlingen är öppen för alla anställda och studerande vid Lunds universitet och idéer och projekt inom alla discipliner är välkomna, så länge de inte ännu nått kommersiell fas.

Idéer i ett tidigt skede prioriteras och bedöms på hur stark den framtida innovationen kan bli. Juryn letar efter innovationshöjd, nyhetsvärde samt kommersiella möjligheter och/eller samhällsnytta. I de två kategorierna Anställd respektive Student delas ett förstapris och två hederpriser ut vardera.

Den totala prissumman är 200 000 kronor, som delas ut av Sparbanksstiftelsen Finn. Juryn består av:

  • Charlotta Falvin, professionell styrelseledamot
  • Sarah Fredriksson, vd PULS
  • Christer Fåhreaus, entreprenör
  • Nicholas Jacobsson SLU Holding, tidigare Industrifonden
  • Kristina Jarring-Lilja, professionell styrelseledamot
  • Cecilia Lagerquist, Sparbanken Skåne
  • Charlotta Alegria Ursing, vd Minc.

Se videon där en av fjolårets vinnare förklarar vad priset inneburit för henne:
https://www.youtube.com/watch?v=3ruCaepj3-8

Om Sparbanksstiftelsen Finn

Sparbanksstiftelsen Finn (tidigare Sparbanksstiftelsen Öresund) är en av ägarna till Sparbanken Skåne. Det är genom avkastningen på stiftelsens förmögenhet, vilken har byggts upp sedan Sparbanken i Lund grundades 1833, som stiftelsen kan dela ut bidrag till olika projekt som bidrar till regionens utveckling. Genom att med omsorg välja de projekt som ska tilldelas bidrag skapar vi värden som kommer människor som lever och verkar i regionen till del.

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.