Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Fokus: Klimattoppmötet COP25

Utsläpp i Finland. Bild: Carlos Grury Santos on Unsplash
Vid Lunds universitet pågår en rad klimat- och miljöforskningsinitiativ samt samverkansaktiviteter för att sprida information om klimatfärändringar. På bilden syns utsläpp vid Helsingfors, Finland. Bild: Carlos Grury Santos on Unsplash

Den 2–13 december träffas världens länder i Madrid, Spanien för klimatmötet COP25. Målet med mötet är att diskutera och besluta om uppföljningen av klimatavtalet från Paris.
Lunds universitet lyfter här sina insatser i relation till förhandlingarna men även nyare klimatartiklar samt klimatexperter som är tillgängliga för media.

Vad du behöver veta inför klimattoppmötet – fem snabba frågor till klimatforskaren

Markku Rummukainen, professor i klimatologi vid Lunds universitet, svarar på frågor med anledning av klimatmötet COP25 i Madrid den 2–13 december. Han svarar bland annat på vad som står på spel under årets klimatförhandlingar, och vad som kan komma att bli den svåraste förhandlingspunkten att komma överens om.

Vad du behöver veta inför klimattoppmötet i Madrid – fem snabba frågor till klimatforskaren Markku Rummukainen

Lunds universitet arrangerar ett sido-event till COP25

Den 2 december arrangerar Lunds universitets centrum för studier av uthållig samhällsutveckling – LUCSUS – ett sidoevent till COP25 i Stockholm med Nordiska samarbetet där forskare och representanter från klimatrörelser och ungdomsorganisationer diskuterar hur ny klimatforskning, så kallad ’attribution science’ kan bidra till att driva på både klimatpolitiken och klimatrörelsen.

Läs mer om evenemanget:
Blottlagda samband mellan koldioxidutsläpp och extremväder kan ge bränsle till klimatrörelsen

Några av våra senaste klimatartiklar och nyheter

Vad gör Lunds universitet?

Vid Lunds universitet finns ledande forskning som söker lösningar på några av vår tids största samhällsutmaningar, däribland miljö- och klimathotet.

Läs mer: För en hållbar framtid

Läs mer om universitetets Agenda 2030-forskarskola

För media: klimatexperter vid Lunds universitet

Markku Rummukainen, CEC, professor i klimatologi. Kan kommentera de flesta klimatfrågor. Medlem i FN:s klimatpolitiska råd, IPCC, samt medlem i regeringens klimatpolitiska råd.
E-post: markku [dot] rummukainen [at] nateko [dot] lu [dot] se (markku[dot]rummukainen[at]nateko[dot]lu[dot]se)
Telefon: 0708186889

Emily Boyd, föreståndare för Lund University Centre for Sustainability Studies. Expert inom området förlust och skada från klimatförändringar (Loss and Damage): vem, var, hur och på vilken nivå drabbas grupper av klimatförändringarna? Så hanterar vi de oundvikliga förluster och skador som ett förändrat klimat för med sig.
E-post: emily [dot] boyd [at] lucsus [dot] lu [dot] se (emily[dot]boyd[at]lucsus[dot]lu[dot]se)
Telefon: 0703581839

Astrid Kander, professor i ekonomisk historia på Ekonomihögskolan. För frågor om miljöekonomi, med särskilt fokus på hur den globala marknaden kan ge en skev bild av ländernas koldixoidutsläpp. Forskarna har därför utvecklat en ny indikator för hur koldioxidutsläpp kan redovisas när ett lands export och import påverkar utsläpp i andra länder. Detta för att se till att nationella utsläppsminskningar leder till minskade utsläpp globalt och inte bara till ökade utsläpp någon annanstans.
E-post: astrid [dot] kander [at] ekh [dot] lu [dot] se (astrid[dot]kander[at]ekh[dot]lu[dot]se)
Telefon: 070994 23 29, 046-222 74 83

Roger Hildingsson, statsvetare och expert på så väl internationell som global miljö- och klimatpolitik. Kan bland annat svara på frågor hur samhället kan styra omställningen; klimatlagar, färdplaner, utsläppshandel mm.
Telefon: 0706931571

Margareta Johansson, forskare vid institutionen för natugeografi och ekosystemvetenskap. Studerar permafrost och hur klimatförändringarna påverkar Arktis.
E-post: margareta [dot] johansson [at] nateko [dot] lu [dot] se (margareta[dot]johansson[at]nateko[dot]lu[dot]se)
Telefon: 070-6842965

Utöver ovanstående finns ett stort antal miljö- och klimatexperter vid Lunds universitet, se hela listan

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.