Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Enzym förändrar livet för njursjuka

Streptococcus pyogenes producerar IdeS-enzymet.
Streptococcus pyogenes, bakterien som producerar IdeS-enzymet.

För 17 år sedan upptäckte Lars Björck och hans forskarkollegor IdeS, ett överraskande och banbrytande fynd. Enzymet som kommer från en av våra mest sjukdomsframkallande bakterier, streptokocker, gör nu stor skillnad för transplanterade patienter.

20-30 procent av alla svårt sjuka njurpatienter har ett immunförsvar som reagerar mot njurtransplantat och utan njure blir de hänvisade till mångårig dialys och ofta för tidig död. Det är här upptäckten av IdeS har kommit att spela en avgörande roll.

Lars Björck och hans forskarkollegor fann att enzymet IdeS hade förmåga att inaktivera IgG-antikroppar – en önskvärd funktion i läkemedel för behandling av autoimmuna sjukdomar och inför transplantationer då kroppens antikroppar reagerar mot det nya transplantatet.
– Den egenskap hos IdeS som är unik och som har fascinerat mig mest som forskare är dess specificitet. Av kroppens tusentals proteiner är det bara IgG-antikroppar som klyvs. Det var denna egenskap som födde tanken att IdeS skulle kunna användas som ett läkemedel vid IgG-orsakade sjukdomar. Streptokocker använder IdeS för att skydda sig mot våra antikroppar. Att vi nu kan utnyttja bakteriens försvarsmekanism för att behandla svårt sjuka människor, är en utveckling som ger mig stor glädje, säger Lars Björck.

Av sammanlagt 42 patienter som hittills behandlats med IdeS i Uppsala, Stockholm och Los Angeles inför njurtransplantation, är det 41 som behandlats framgångsrikt.

I djurstudier 2006 fann Lars Björck och hans team att IdeS-enzymet kunde inaktivera samtliga IgG-antikroppar för en kort period utan att skada några andra funktioner i kroppen.

Efter godkännande av Läkemedelsverket och i regi av Lundaföretaget Hansa Medical AB, inleddes 2013 sk FAS 1-studier i Lund på människor för att kontrollera enzymets funktion i friska personer. Det visade sig att IdeS klyver antikroppar ännu effektivare i människor än i försöksdjur, och att det sker utan biverkningar.

Nu har IdeS-behandling visat sig effektiv även hos njursjuka patienter som står i kö för transplantation. Av sammanlagt 42 patienter som hittills behandlats med IdeS i Uppsala, Stockholm och Los Angeles inför njurtransplantation, är det 41 som behandlats framgångsrikt.

– Förhoppningen är att IdeS ska kunna användas i fler sammanhang. Patienter med Goodpastures syndrom, en svår autoimmun lung- och njursjukdom, ingår redan i en IdeS-studie. Svåra fall av den reumatiska sjukdomen lupus samt de allvarliga neurologiska sjukdomarna Guillain-Barrés syndrom, NMDAR-encefalit och neuromyelitis optica, är exempel på andra tänkbara sjukdomar, berättar Lars Björck.

Läs mer om forskningen och om en av patienterna som transplanterats här.

 

 

 

 

Lars Björck
Lars Björck

Kontakt:

Lars Björck, Seniorprofessor i infektionsmedicin vid Lunds universitet, 046-222 4492,

lars [dot] bjorck [at] med [dot] lu [dot] se (lars[dot]bjorck[at]med[dot]lu[dot]se)

Fakta:

IdeS, är ett enzym från bakterien Streptococcus pyogenes, en bakterie som orsakar miljontals fall av halsfluss och hudinfektioner varje år. Den har också blivit ökänd under namnet ”mördarbakterien” eftersom dess infektioner i svåra fall kan leda till döden.

 

Kategorier

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.