Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Donation hjälper forskarna avslöja mysterier om primaters beteende

Chimpans

Sjukgymnast, fastighetsägare, barnboksförfattare, investerare och donator. Lundabon Pia Althin har många strängar på sin lyra. I den här artikeln ger hon sin syn på filantropi och förklarar varför hon valt att stödja ett forskningsprojekt om primaters kognitiva förmåga.

Det var i samband med ett fundraisingevent på Gamla Biskopshuset i Lund i slutet av 00-talet som Pia Althin först fick upp ögonen för projektet. På mötet hade kognitionsforskarna Mathias Osvath och Tomas Persson just slutfört sin presentation när de båda - halvt på skämt - frågade publiken om någon ville bekosta inköpet av en ögonrörelsemätare till ett värde av 350 000 kronor. Pia Althin räckte upp handen och utbröt: ”Ja, jag donerar!”.
- Jag tyckte omedelbart att projektet, som gick ut på att studera primaters kognitionsförmåga lät oerhört intressant. Jag älskar djur och apor i synnerhet. De är så fascinerande i sättet de påminner om oss människor.

Några månader senare fick hon följa med upp till Lunds universitets primatforskningsstation som är placerad på djurparken Furuvik strax söder om Gävle.
- Där och då insåg jag behovet av den utrustning som jag beslutat att donera till. Jag förstod vilken nytta även en förhållandevis liten summa pengar kan göra.

Tomas Persson, som idag är prefekt vid Filosofiska institutionen, doktor i kognitionsvetenskap och vetenskaplig föreståndare vid primatforskningsstationen är mycket tacksam över Pia Althins donation.
- Pia Althins gåva är verkligen en historia om hur det lilla kan leda till det stora. Hennes donation var central både för att utveckla infrastrukturen och för att möjliggöra nya forskningsprojekt med ögonrörelsemätning som bas. Det senaste av dessa är ett nystartat projekt om rytmperception hos schimpanser. Att vi har kunnat visa upp att vi kan bedriva ögonrörelsemätning på människoapor är anledningen till denna externa finansiering och vi skulle idag fokusera på helt annan forskning om vi inte haft den infrastruktur som donationen hjälpte till att grundlägga.

Initiativet som Tomas Persson syftar på heter Musikalitetens evolution: synkronisering av beteenden och uppfattning av rytm hos schimpanser och har nyligen mottagit fem miljoner kronor i stöd från Riksbankens Jubileumsfond. Forskarvärlden har tidigare trott att rytmiska förmågor varit unikt mänskliga, men forskningen visar på nyupptäckta indikationer hos djur som gör det troligt att dessa förmågor utgör de äldsta komponenterna i musikalitet.

Tomas Persson har under året tillsammans med två kollegor belönats med The Ig Noble Prize in Anthropology för forskargruppens rön som visar att schimpanser imiterar människor i lika stor utsträckning som människor imiterar dem.

Mångsidig donator

Pia Althin

Stipendier, jubileumsstatyn i Lundagård, utställningar på Skissernas museum, sepsis och strokeforskning. Det är bara några av alla de projekt och områden som Pia Althin intresserat sig för och har valt att stödja. Oftast har det varit just magkänslan och det personliga intresset som har fått styra.
- För mig har givandet alltid handlat om lust, att hitta något jag brinner för och tycker är roligt. Givetvis finns det också ett rationellt ställningstagande bakom, att ett visst område är nödvändigt ur ett eller annat perspektiv. Men för min del kan det lika gärna handla om att stödja stroke-forskning, en konstutställning eller rehabilitering av långtidssjuka.

Redan på tidigt 00-tal engagerade hon sig i Lunds universitet och i den forskning som bedrivs här. Hon har donerat både privat och via stiftelser. Hon är ordförande i den stiftelse som hennes far grundade, Henry och Ella Margareta Ståhls stiftelse, som har delat ut miljonbelopp till områden som behandling, rehabilitering och forskning kring långvariga sjukdomar som Parkinson, MS och stroke. Pia Ståhls stiftelse, grundad av henne själv, donerar till ett brett spektra av områden, allt från lokala idrottsklubbar till fortbildning av sjukgymnaster och pengar till undervisning och forskning vid Lunds universitet.

Läs mer om Tomas Perssons primatforskning:
http://www.fil.lu.se/person/TomasPersson/

Läs mer om Pia Ståhls stiftelse:

http://piastahlsstiftelse.se/

Läs mer om Henry och Ella Margareta Ståhls stiftelse:

http://stahl.se/stiftelsen/

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.