Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Debatt i Lund: är det nu vi ska rädda klimatet?

pendel
Illustration: Catrin Jakobsson

ONLINE DEBATT 11 JUNI KL 19.00

Pandemin har visat att vi kan ändra vårt sätt att leva när det verkligen gäller. Vi följer obekväma riktlinjer, ersätter jobbresor med digitala möten och stannar hemma på semestern. Politiker har med sällan skådad handlingskraft beslutat om astronomiska räddningspaket åt företagen. Vissa menar att krisen öppnar ett möjlighetsfönster: att det är nu vi måste ställa tuffa klimatkrav på företagen, att det är nu det kan finnas en större vilja hos människor att ställa om till en hållbar livsstil, och att det är nu politikerna måste peka med hela handen för en grön omstart.

Andra resonerar tvärtom: att tajmingen är fel – först måste vi få ekonomin på fötter igen, därefter kan gröna satsningar göras, annars löper vi risk att hela samhället kraschar.

Hör en opinionsbildare, en nationalekonom, en klimatolog samt en representant för näringslivet diskutera om, och i så fall hur, den nuvarande krisen verkligen innebär en öppning för en mer hållbar framtid.

I panelen:

Frida Boklund, Företagarna, regionchef Jönköping, Kalmar, Kronoberg och Östergötland

Maria Wetterstrand, VD Miltton Purpose, hållbarhetskonsult, samhällsdebattör och tidigare språkrör Miljöpartiet

Markku Rummukainen, professor i klimatologi, Lunds universitet

Fredrik NG Andersson, docent i nationalekonomi, Lunds universitet

Samtalsledare är Andreas Ekström, kulturjournalist och författare

Debatten kan ses live och i efterhand via länken här
Anmäl dig här och få en påminnelse inför debatten

Ställ gärna frågor i chatten eller skicka dem i förväg till debattredaktören
Ulrika.Oredsson()kommunikation.lu.se 

Detta är DEBATT I LUND:
-  arrangeras fyra gånger per år.
- en akademisk "talkshow", där forskare diskuterar aktuella samhällsfrågor med andra experter, opinionsbildare, studenter och engagerad allmänhet.
- Bland tidigare debattdeltagare finns Mona Sahlin, Per Brinkemo, Göran Greider, Lawrence Lessig, Per Bauhn, Martha Nussbaum, Carlota Perez, Nina Björk, Dilsa Demirbag-Sten, Roland Paulsen, Ann Heberlein, Jens Liljestrand, Liv Strömquist, Birger Schlaug, Bengt Westerberg, Alf Hornborg, Andreas Bergh, Agneta Stark, Olof Johansson, Marcin de Kaminski, Carl Bildt, Andreas Malm, Ozan Sunar, Suzanne
Brøgger, Qaisar Mahmood, och många, många fler
- Debatt i Lund arrangeras i samarbete med Akademiska Föreningen, Lunds Universitets Studentkårer och Sydsvenskan.
- Debatterna direktsänds på Sydsvenskan.se och kan i efterhand för det mesta ses på Kunskapskanalen.
- Läs mer på
www.debattilund.se  www.facebook.com/debattilund/

 

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.