Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Beslutsstöd för ökad tillgänglighet – äntligen lossnar det!

Tre miljoner kronor. Det beslutade forskningsrådet Formas, den 9:e november, att satsa på projektet ”Beslutsstöd för förbättrad tillgänglighet i flerfamiljshus”. Beslutsstödet utgår från en app för mobilplattor framtagen vid Lunds universitet. Forskarna ska nu, i samarbete med Karlshamnsbostäder, vetenskapligt pröva och utveckla appen vidare till ett praktiskt verktyg utifrån branschens behov och önskemål.

Förhoppningen är att det i framtiden kan leda till kostnadseffektiva renoveringar som ökar tillgängligheten och samtidigt minskar både bostadsbolagens och samhällets kostnader. Samt bidrar till välbehövliga flyttkedjor.

– Vi har kämpat i två år för att nå ut med appen och nu äntligen lossnar det, säger Björn Slaug, forskningsingenjör vid CASE, ett center för åldrandeforskning vid Lunds universitet.

Appen riktar sig idag till privatpersoner men även andra aktörer, till exempel näringslivet eller samhällets beslutsfattare, kan ha nytta av den vetenskapliga metodiken bakom. I det aktuella projektet ska forskarna utifrån appen, tillsammans med Karlshamnsbostäder och mjukvaruspecialister, utveckla ett nytt beslutstöd anpassat för bostadsbolagets verksamhet.

– Målet är att kartlägga hinder som kan utgöra tillgänglighetsproblem i femtio så kallade typbostäder och samla informationen i en databas. Bostäderna kan till exempel skilja sig åt när det gäller storlek, om lägenheten ligger på markplan eller på tredje våningen och så vidare, förklarar Björn Slaug.

Projektet sträcker sig över tre år. Under våren 2018 ska olika aspekter av det nya beslutsstödet utvecklas tillsammans med de anställda på Karlshamnsbostäder. Det gäller allt från det digitala verktygets grafiska gränssnitt till vilken information som är mest intressant att samla in och hur den ska analyseras och presenteras.

Till hösten 2018 räknar Björn Slaug med att själva inventeringen, och tillhörande användbarhetsstudier, ska dra igång. Färdigutvecklad ser han stora möjliga framtida vinster med det nya beslutsstödet - både för landets bostadsbolag och för samhället.

Sannolikt lönar det sig att anpassa bostäder för äldre, visar en nyligen publicerad vetenskaplig artikel (Björn Slaug et. al) . Genom minskade kostnader för hemtjänst är investeringen för att avlägsna de fem mest angelägna miljöhindren betald inom drygt ett år, enligt studiens analys.

– I förlängningen kan vårt beslutsstödsystem hjälpa äldre att bo kvar hemma längre, vilket ger dem möjlighet att leva självständigt och oberoende och därigenom öka deras livstillfredställelse, framhåller Björn Slaug.

En framtida målsättning är även att med ökad kunskap och informationsmängd kring tillgängligheten i olika boenden kunna bidra till välbehövliga flyttkedjor.

– Så att de som vill eller måste flytta kan bli hjälpta att hitta den lägenhet som passar dem bäst, säger Björn Slaug.

Erik Skogh

Kontakt

Björn Slaug, forskningsingenjör vid Lunds universitet, 046-2221838 (mobil ankn.), bjorn.slaug@med.lu.se

Oskar Jonsson, biträdande forskare vid Lunds universitet, 046-2221996 (mobil ankn.), oskar.jonsson@med.lu.se

Stefan Nilsson, vd Karlshamnsbostäder, 0709-67 20 53, stefan.nilsson@karlshamnsbostader.se

Kategorier

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.