Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Vetenskapsvecka tar sikte på framtidens universitet

Vetenskapsveckan Framtidens universitet

Hur bör utbildning och forskning utvecklas för att hänga med i tiden? Lunds universitet bjuder in till en vetenskapsvecka 16-22 oktober för att gemensamt diskutera framtida utmaningar och möjligheter för utbildning och forskning. Veckan smygstartar med en världsunik naturvetenskaplig supershow för hela familjen och avslutas med avtäckning av en jubileumsskulptur i Lundagård.

Utbildning i alla former förändras ständigt och det gäller även för universitet och högskolor. Men hänger akademin med i utvecklingen? Hur ska universitetet möta framtidens utmaningar såsom finansiering, digitalisering och globalisering? Och hur hållbart är egentligen Lunds universitet? Arrangerat som en del av Lunds universitets 350-årsjubileum fylls nu en vetenskapsvecka med debatter och föreläsningar kring forskning och högre utbildning för nästkommande generationer. Till veckans symposium 17-18 oktober är en rad internationella talare inbjudna för att ge ett vitt perspektiv på storskaliga infrastrukturer, såsom MAX IV och ESS, och hur de påverkar forskning och samarbeten.

Debatt i Lund den 18 oktober tar fasta på veckans tema och ställer frågor om hur universiteten ska klara utmaningar såsom färre lärarledda timmar för studenterna och minskade internationella genomslag för svenska forskare. Hållbarhetsforum arrangerar samma dag seminarium där studenter och anställda vid Lunds universitet är välkomna att diskutera hur de tillsammans kan ställa om till ett mer hållbart universitet.

Innovativa framtidslösningar för bättre hälsa och kostvanor diskuteras på världsmatdagen den 16 oktober då forskare och kockar lagar mat tillsammans utifrån de senaste forskningsrönen. Konferencierer är krögaren och TV-kocken Tareq Taylor och Charlotte Erlanson-Albertsson, professor vid Lunds universitet.

Veckan startar redan helgen innan med en Naturvetenskaplig supershow, baserad på biologishowen, fysik- och lasershowen och kemishowen vilka alla presenterar naturvetenskap på ett fartfyllt och underhållande vis. Den 21 oktober avtäcks en jubileumsskulptur utanför Palaestra et Odeum i Lundagård. Skulpturen är formgiven av Charlotte Gyllenhammar och kommer att avtäckas av Jesper Svenbro, en av de Aderton i Svenska Akademien.

Vetenskapsveckan Framtidens universitet 16-22 oktober bjuder på sammanlagt 15 evenemang, inklusive invigningen av det digitaliserade Ravensbrückarkivet, Humanistlaboratoriets 10-årsjubileum och utställningen Från mikrokosmos till kosmos.

Utforska hela programmet: www.lu.se/framtidens-universitet

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.