Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Nybildat nätverk ska förmedla kunskap om högutbildade från Syrien

Svenska företag är okunniga om utländska utbildningar men nu kan nybildat nätverk förmedla kunskap om högutbildade från Syrien. Företag söker nya medarbetare – ofta med ljus och lykta, men samtidigt är okunnigheten om utländska utbildningar fortsatt omfattande. Konsekvensen blir att välutbildade personer står utan jobb och företag går miste om konkurrensfördelar. Många av de personer som flytt från Syrien är högutbildade och har gedigen arbetslivserfarenhet i bagaget, men har ändå svårt att etablera sig på arbetsmarknaden.

Ovanstående belyser Yazeed Al Atassi och Ismail Alebiary, båda med ingenjörsbakgrund och erfarenhet från Syrien respektive Egypten i en färsk magisteruppsats vid Ekonomihögskolan, Lunds universitet. Yazeed och Ismail har valt att komplettera sina respektive ingenjörsutbildningar med en ettårig masterutbildning i Management vid Ekonomihögskolan.

– Vi vill visa den kompetens som finns hos nyanlända syrier, som många gånger har hög utbildning och gedigen arbetslivserfarenhet med sig. Vi har förstått att många är omedvetna om det humankapital som finns inom den här gruppen. Sveriges ekonomiska tillväxt skapar jobb, och här finns högkvalificerad arbetskraft som kan komplettera arbetsmarknaden, säger Ismail Alebiary.

”Ett nytt perspektiv till integrationsdebatten”

Yazeed Al-Atassi och Ismail Alebiari har inom sin masteruppsats genomfört fem djuplodande intervjuer och fått in 120 enkätsvar av högutbildade syrier, som uppger att de möter följande utmaningar och förutsättningar på den svenska arbetsmarknaden:

Låg kännedom bland arbetsgivare. Många arbetsgivare är omedvetna om den kompetens och arbetslivserfarenhet som finns bland nyanlända syrier.

Språkbarriären. Att kunna svenska är en viktig faktor för arbetsgivare, men inte avgörande, uppger de som funnit anställning i Sverige.

Bedömning och erkännande av utländsk utbildning. Regeringen gav i oktober 2016 flera lärosäten i uppdrag att bygga upp nya kompletterande utbildningar för personer med utländsk utbildning till apotekare, arkitekt, barnmorska, biomedicinsk analytiker, ekonom, fysioterapeut, ingenjör, psykolog, sjuksköterska, socionom och systemvetare. För personer som kommer till Sverige med en utländsk utbildning kan möjligheten att komplettera den vara avgörande för etablering på den svenska arbetsmarknaden.

Personlig drivkraft. Anställda syrier vittnar om att egen initiativförmåga och uthållighet, kombinerat med ett starkt självförtroende, är viktiga faktorer för att få jobb i Sverige.

Arbetsmarknadsinsatser spelar roll. Att komma ut på en arbetsplats har direkt eller indirekt lett till vidare jobb enligt anställda syrier. Arbetsmarknadsinsatser som instegsjobb eller praktik kan ge möjlighet till anställning, referenser till CV, lokalkännedom och bygger sociala och professionella nätverk.

– Vi har följt samhällsdebatten om flyktingkrisen och Sveriges utmaningar kring integration. Genom vår uppsats vill vi ge ytterligare ett perspektiv – nämligen från högutbildade invandrare som jobbar, eller söker jobb, i Sverige, uppger Yazeed Al-Atassi.

Nätverk på Facebook och LinkedIn

Genom nätverket ”Högutbildade Syrier i Sverige”, som finns på både LinkedIn och Facebook, vill Yazeed och Ismail skapa kontaktvägar mellan svenska företag och personer med syriansk utbildning och arbetslivserfarenhet.

– Vi hoppas att vår uppsats, samt vårt nya nätverk, kan bidra till nyanländas integration i Sverige och bidra till Sveriges utveckling och tillväxt, avslutar Yazeed Al-Atassi.

Hela uppsatsen finns att läsa via LUP Student Papers

Fakta

Yazeed Al-Atassi
Hemland: Syrien
Utbildning: Bachelor’s in Industrial Engineering, King Fahd University of Petroleum and Minerals samt Master’s in Management, Ekonomihögskolan vid Lunds universitet.
Expertis: Strategi- och managementkonsulting
Tidigare arbetsgivare: KPMG
 
Ismail Alebiary
Hemland: Egypten
Utbildning: Bachelor’s in Petroleum Engineering, Texas A&M University samt Master’s in Management, Ekonomihögskolan vid Lunds universitet
Expertis: Olja och gas
Tidigare arbetsgivare: Baker Hughes Inc.
 

Kontakt

Tove Eriksson, kommunikatör, Ekonomihögskolan vid Lunds universitet, 046-222 03 31, tove.eriksson@ehl.lu.se

Anna Löthman, pressansvarig, Ekonomihögskolan vid Lunds universitet, 046-222 96 82, 070-641 99 44, anna.lothman@ehl.lu.se

Yazeed Al-Atassi, 076-930 09 30, yazeed.al-atassi.5074@student.lu.se

Ismail Alebiary, 072-007 35 67, ismail.alebiary@gmail.com

Stein Kleppestø, programchef för Master’s in Management, Ekonomihögskolan vid Lunds universitet, 046-222 46 58, stein.kleppesto@fek.lu.se

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.