Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Nu omvandlas Lands- arkivet till studentbostäder

Nu sätter Lunds nation igång ombyggnaden av Landsarkivet. I de gamla anrika byggnaderna i centrala Lund kommer 200 studenter att få bostad. Invigning blir 2014.

Landsarkivet är sedan 1900-talets början ett välkänt landmärke i Lund. När arkivverksamheten nu flyttar till andra lokaler har Lunds Nation tillsamman med Fojab Arkitekter utarbetat planer för att skapa moderna studentbostäder i den unika miljön. Planerna är godkända av berörda myndigheter och byggstart sker nu.
 
I de befintliga husen från 1903 och i ett nytt hus som ska uppföras på fastigheten kommer ca 200 studenter att få moderna bostäder. De allra flesta bostäderna får egen köksavdelning. Många rum får en spännande planlösning med étageplan. De gamla fönstren bevaras och ger unik interiör till rummen innanför. En del rum får takterrass.
 
På utsidan av de gamla husen kommer i stort sett inget att förändras. I tillbygget från 1971 måste dock fönsteröppningar tas upp. För att påverka byggnadens karaktär så lite som möjligt har släta specialfönster utformats.
 
De nya studentbostäderna planeras bli inflyttningsklara i augusti 2014, 111 år efter den första inflyttningen av Landsarkivet.
 
- Alla initiativ för att få fler studentbostäder i regionen är mycket välkomna och det här projektet är ett spännande och kreativt sätt att omvandla en intressant byggnad till bostäder. Lunds nation har varit föregångare i att tänka i nya banor. Bostadsfrågan i Lund är ett gemensamt ansvar där Lunds universitet, kommunen och privata aktörer måste samarbeta. De har tagit del av det gemensamma ansvaret på ett förträffligt sätt och det är oerhört roligt att de nu sätter spaden i jorden, säger Lunds universitets rektor Per Eriksson.

 
FAKTA:
127 bostäder; 79 studentrum på 26 – 37 kvm varav 73 med egen köksdel och sex korridorrum med gemensamt kök samt 48 lägenheter med ett till tre rum och kök.
Därutöver utrymmen för gemenskap, läsplatser etc.
 
Planeringsperiod: hösten 2010 - vintern 2013. Arkitekter: FOJAB AB.
Byggstart: februari 2013. Entreprenör: ByggCompagniet i Malmö AB.
Inflyttningsklart: augusti 2014. Byggherre: Lunds Nation Arkivet AB.
 
Lunds nation bidrar efter detta projekt med totalt ca 270 bostäder för studenter i Lund.
 
Landsarkivet i Lund tillkom på initiativ av historikern Martin Weibull vars son Lauritz Weibull blev dess förste chef och landsarkivarie. Det byggdes 1903 alldeles utanför tullarna vid stadens utfart mot öster. Landsarkivet i Lund var tillsammans med sitt systerarkiv i Uppsala de första landsarkiven i Sverige. Uppgiften har varit att förvara, vårda och tillhandahålla arkiv från sina respektive distrikt samt att underlätta allmänhetens och forskares användning av arkiven. Nu flyttar Landsarkivet till nya lokaler som tillåter modern arkivhantering.

Läs mer om projektet på http://www.arkivetilund.se/
Läs mer om Lunds nation http://www.lundsnation.se/

Av Anna Johansson

Illustration: FOJAB


 

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.