Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Korta vägen för akademiker med utländsk examen

En studerande

I Sverige finns idag ett stort antal nyanlända från länder såsom Syrien, Irak och Ukraina med högintressanta akademiska examina i bagaget. För att tillvarata deras kompetens erbjuder nu Lunds universitet i samarbete med Folkuniversitetet programmet Korta vägen, ett projekt som finansieras av Arbetsförmedlingen.

Den 8 september välkomnades ett åttiotal invandrade akademiker, varav de flesta Syrier, till ett Korta vägen-introduktionsmöte på Lunds universitet. Narkosläkare, advokater, arkitekter, miljöspecialiserade ingenjörer, specialistläkare inom gynekologi med flera fick inblick i Lunds universitet och processen kring studier i Sverige.

Korta vägen är ett arbetsmarknadsprojekt som vänder sig till nyanlända med akademisk examen eller minst tre års akademiska studier från hemlandet. Syftet är att främja en effektiv etablering på arbetsmarknaden genom kompletterande utbildningsinsatser på akademisk nivå. Deltagarna erbjuds även praktik, svenskaundervisning, samhällsorientering, information om arbetsmarknaden och föreläsningar via Lunds universitet kring relevanta ämnen, såsom den svenska jämställdhetsmodellen.

– Det känns mycket bra att kunna bidra till att knäcka den sista nöten, att få in våra nyanlända på jobb så att de integreras i vårt samhälle, säger Christer Ekdahl, kundansvarig för projektet på avdelningen för uppdragsutbildning vid Lunds universitet.

Förutom en föreläsningsserie och specifika utbildningar, som kan komma att efterfrågas, ger Lunds universitet tillgång till sina bibliotek och en stor databas för publikationer och forskningsmaterial.

Undervisningen pågår på heltid under 26 veckor och fortsätter med en ny grupp sökande innan årsskiftet.

Kontaktinformation

Avdelningen för uppdragsutbildning
info [at] education [dot] lu [dot] se
Telefon: +46 (0)46-222 07 07

Besöksadress:
Medicon Village
Scheeletorget 1, Lund
Karta

Postadress:
Box 117
221 00 Lund

Fakta - Korta vägen

Korta vägen har två uttalade mål. Genom att delta ska andelen utländska akademiker som får relevant arbete på den svenska arbetsmarknaden öka. Kursdeltagare som trots deltagande i Korta vägen ännu inte är konkurrenskraftiga inom sin bransch ska gå vidare till studier. Ett exempel är läkare eller andra legitimationsyrken där individen kan behöva ytterligare insatser för att få arbeta i Sverige.

Utbildningen riktar sig i första hand till nyanlända där det inte förflutit mer än tre år sedan erhållet uppehållstillstånd.

Man ska vara inskriven på Arbetsförmedlingen för att kunna bli anvisad utbildningen och måste ha rätt att ta ett arbete i Sverige. Man får även genomgå språktester för bedömning om huruvida man har en god språkprognos och man ska kunna visa upp dokument som styrker ens tidigare studier.

Lunds universitet är samarbetspartner i projektet till huvudleverantören Folkuniversitetet.

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.