Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Forskare går samman för att öka livsmedelssäkerheten

På onsdag lanseras DISH, ett samarbete mellan Lunds universitet, Polytechnic University of Hong Kong, University of Bologna och Danmarks Tekniske Universitet. Tillsammans skapar de GlobalCentre for Food Safety som ska arbeta med frågor som gäller livsmedelssäkerhet.
DISH lanseras i samband med GoFood 2017, den största konferensen om livsmedelssäkerhet som har ordnats i Sverige.

Livsmedelssäkerhet eller food safety är en an de stora utmaningarna i världen och innefattar allt från mat som är dödlig till att man köper något som inte är det som står på paketet.

– Det är ett stort problem i exempelvis Kina och andra länder i Asien, men även i Sverige och övriga Europa kan vi nästan dagligen läsa om bedrägerier eller olika riskfyllda situationer som rör livsmedel. Förtroendet för livsmedelsindustrin är många gånger inte den bästa. Svårigheterna ökar med globaliseringen och det faktum att mat i allt större utsträckning importeras via billiga transporter och porösa gränser, säger Bengt Streijffert från Lunds universitet och ordförande i planeringsgruppen för DISH.

Därför har de fyra universiteten gått samman för att tillsammans arbeta med dessa frågor och hitta synergieffekter, gemensamma forskningsprojekt och innovationer som rör livsmedelssäkerhet. Förutom akademin är industri, myndigheter och andra beslutsfattare och välgörenhetsorganisationer viktiga partners. DISH:s målsättning är att bli en världsledande allians inom detta fält.

Lanseringen sker i samband med konferensen GoFood 2017, som blir ett stående inslag i DISH:s aktiviteter.

Ett av fokusområdena för konferensen är samarbete Europa – Asien. Generellt är temat de utmaningar som världen har i den globaliserade värld vi lever i. Konferensen äger rum onsdag och torsdag i Lund och på fredag på DTU i Danmark.

Läs mer om konferensen här: http://www.lufo.lu.se/gofood2017/

Kontakt

För mer information, kontakta Bengt Streijffert, 0733-86 17 74, bengt.streijjfert@food.lu.se

Kategorier

Intresserad av forskning och samhälle?
Prenumerera på Apropå!

I nyhetsbrevet Apropå varvas senaste nytt från Lunds universitet med kommentarer till aktuella samhällshändelser från några av våra 5000 forskare.